MŁODZI PISZĄ O KASIE
2

5 smacznych przepisów na obiad za mniej niż 30 zł

Kiedy byłem młodszy mama mówiła mi, że nawet kapeć może być smaczny, jak się go odpowiednio przygotuje. Zawsze myślałem, że mówiąc to, miała na myśli tylko i wyłącznie umiejętności kucharza. Dziś wiem, że to kapeć był w tym wszystkim najważniejszy, bo czasem z kilku prostych i tanich produktów można ugotować coś naprawdę dobrego.

Dlatego właśnie warto założyć fartuch i poświęcić kilkanaście minut na gotowanie w domu, aby za cenę jednego posiłku „na mieście” przygotować całą patelnię dla co najmniej dwóch osób. Oto „poradnik pana domu”, czyli 5 moich przepisów na smaczne dania, za które nie zapłacicie więcej, niż 30 zł:

A, i jeszcze mała rada na koniec. Polecam poniższe przepisy robić w podanej kolejności, bo produkty niewykorzystane do końca w jednym, mogą zostać wykorzystane w kolejnym.

Kurczak curry z makaronem i warzywami. Potrzebne będą: filet z kurczaka (w zależności od sklepu przyjmijmy cenę około 15 zł za kilogram, wystarczy pół kilograma, więc zapłacicie około 8 zł), przyprawa curry (1,29 zł), śmietanka 30% 330 ml (3,25 zł), świeża papryka (2,44 zł), 100 g fasolki szparagowej (około 3 zł), paczka makaronu (2,19 zł za 500 g, ale wystarczy nam 200 g), sól, pieprz. Za całe zakupy zapłacicie nieco ponad 20 zł, a jedzenia spokojnie wystarczy dla dwóch osób.

Dobra, kupiliście składniki i co dalej? Nic łatwiejszego: pokrojonego kurczaka wystarczy podsmażyć z papryką, wcześniej ugotowaną fasolką, solą, pieprzem i łyżeczką curry, dodać śmietankę i gotować dopóki śmietanka się nie zredukuje do gęstego sosu. Na koniec dodać ugotowany makaron.

Kurczak z makaronem, pomidorkami i bazylią. Jak poprzednio będziecie potrzebować: fileta z kurczaka (wystarczy około 500 g, więc zapłacicie około 8 zł), dwa ząbków czosnku (1,49 zł za główkę), soku z połówki cytryny (1 zł za cytrynę), 5 łyżek masła (6,99 zł za pudełko), 150 g pomidorków koktajlowych (1,20 zł), 120 g makaronu (możecie wykorzystać resztę makaronu, który kupiliście do pierwszego przepisu), pół pęczka bazylii (4,99 zł za krzaczek), soli, pieprzu. Za zakupy zapłacicie około 24 zł, a wykonanie jest tak samo banalnie proste.
Pokrojonego kurczaka należy usmażyć na łyżce masła, skropić sokiem z cytryny, dodać czosnek pokrojony w cieknie plasterki i kolejną łyżkę masła. Gdy wszystko będzie już zarumienione, dodać pokrojone pomidorki koktajlowe, resztę masła i bazylię. Podawać z ugotowanym makaronem.

Szakszuka z kiełbaską i papryką. Egzotyczna nazwa, ale bardzo swojski smak. Do tej potrawy będą potrzebne: dwa pomidory malinowe (około 3,50 zł), łyżka masła (możemy wykorzystać masło, które zostało nam z poprzedniego przepisu), ząbek czosnku (jeżeli wcześniej robiliśmy kurczaka z pomidorkami i bazylią, to zostanie nam też czosnek), świeża papryka (2,44 zł), dwa pętka kiełbasy, najlepiej śląskiej, albo podwawelskiej (6,49 zł za opakowanie, które wystarczy na 3 porcje), 2 jaja (4,49 zł za opakowanie 10 sztuk), świeża bazylia (można wykorzystać resztę bazylii, która została z poprzedniego przepisu), sól i pieprz, kminek (1,29 zł) i oregano (1,18 zł). Za zakupy zapłacicie około 19,40 zł jeżeli dzień wcześniej robiliście kurczaka z pomidorkami. Jeżeli go jednak nie robiliście, to nie dopłacicie wiele. Zabieramy się za przygotowanie.

Pomidory sparzyć wrzątkiem, obrać ze skórki i pokroić w kostkę. Na maśle podsmażyć pokrojony w plasterki czosnek, kiełbasę i paprykę. Dodać pomidory, sól, pieprz do smaku, szczyptę kminku i oregano, zamieszać i dusić pod przykryciem na dużym ogniu przez 6 min. Wbić jajka do podsmażonych wcześniej produktów, przykryć i dusić jeszcze 3 minuty, aż białka się zetną. Na koniec posypać pokrojoną bazylią i podawać ze świeżym pieczywem.

Zupa pomidorowa ze świeżych pomidorów. Świeża i intensywna zupa, niekoniecznie w poniedziałek i niekoniecznie „z rosołu z wczoraj”. Potrzebne będą: jeden kilogram pomidorów malinowych (9,99 zł), cebula (0,40 zł), włoszczyzna (2,99 zł), dwie ćwiartki z kurczaka (3,39 zł), makaron (2,19 zł), śmietanka 30% (3,25 zł), świeża bazylia (4,99 zł). Za zakupy zapłacicie 27,20 zł, bo dobre pomidory malinowe się cenią.

Pokrojone w kostkę pomidory zagotować z pokrojoną cebulą przez minimum godzinę. Trochę przestudzić, dodać świeżą bazylię i zmiksować na gładki krem. Z włoszczyzny, kurczaka i czterech litrów wody zagotować bulion (gotować minimum 1,5 godziny) i wymieszać z kremem pomidorowym. Podawać z makaronem i śmietanką.

Kurczak w pomidorach. Do ostatniego przepisu będą potrzebne: filet z kurczaka (około 500 g, czyli do 8 zł), 6 plasterków szynki serrano (5,99 zł), cztery pomidory malinowe (około 4 zł), dwie łyżki masła (na pewno zostało z poprzednich przepisów), świeża bazylia (możemy wykorzystać tę, która została z poprzedniego przepisu, suszone oregano, jogurt grecki (1,99 zł), ryż jaśminowy (4,95 zł). Za zakupy zapłacicie około 25 zł.

Kurczaka pokroić w plastry, przyprawić solą i pieprzem i zawinąć w szynkę. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, pokroić. Przyprawić solą, oregano i szczyptą cukru. Filety w szynce usmażyć na maśle, dodać pomidory i smażyć bez mieszania około 4 minuty. Podawać ze świeżą bazylią i ryżem jaśminowym.

To już koniec tej małej książeczki kucharskiej. Spodobały się Wam jakieś przepisy? Macie swoje potrawy, które choć niedrogie, okazały się być bardzo smaczne?

  • Aneta Pogorzelska

    Sadzone dobre ze wszystkim 😀

    • Karol Kondracki

      Najlepsze!

czytaj również