MŁODZI PISZĄ O KASIE
0

Produkty, które zawsze warto mieć w spiżarni

Tomek Uniszewski

Jest kilka takich produktów spożywczych, które potrafią uratować każdego samodzielnego człowieka w potrzebie. Nieważne, czy to koniec pieniędzy w połowie miesiąca czy kac-gigant, pewne rzeczy błyskawicznie zamienią się w obiad!

Są w życiu takie chwile, gdy gotować się nie chce. Gdy wyjście do sklepu graniczy z cudem. Powody mogą być różne: przydługi wieczór przy zbyt wielu butelkach, sprzedawczyni, co dzień święty święci lub zwyczajnie brak pieniędzy. W takiej chwili głodnemu człowiekowi zostaje tylko to, co ulokował zawczasu we własnej spiżarni. W tym tekście pokażę Wam, jak nie dać się zaskoczyć spożywczemu kryzysowi! Wszystkie produkty z poniższej listy cechuje prostota i długi czas przechowywania.

MAKARON

Zawsze, ale to zawsze w szafce musisz mieć paczkę lub dwie makaronu. Właściwie się nie psuje i może czekać na swój moment baaardzo długo. Ja preferuję penne, bo jest najbardziej uniwersalny. Niezależnie od tego czy masz oliwę i czosnek, czy śmietanę i kurki, penne do tego pasuje. Spaghetti też się nada, choć moim zdaniem mniej. Paczka penne w moim osiedlowym sklepie kosztuje ok. 3 zł i starcza przynajmniej na 3 dni! Najprostszy sos do makaronu robi się chwilę, kosztuje grosze (wyszukajcie Aglio Olio!), smakuje super i można się nim najeść. Naprawdę! To ta fajna cecha makaronu, że jest zapychaczem. Podobną cechę spełnia produkt numer dwa, czyli…

RYŻ

Uniwersalny dodatek do dań kosztuje w najprostszej wersji (biały, paraboliczny) jakieś 3.50 zł za cztery torebki. Cztery torebki to cztery obiady. Pasuje do schabowego od Mamy, pasuje do prostego kurczaka z Vegetą i pasuje do wykwintnego ratatouille. Jak się uprzesz, możesz zjeść go z oliwą i ziołami. To drugi biegun węglowodanowych „zapychaczy”, które mogą stać w szafce do chwili, gdy osiwiejesz i dorosną Ci dzieci. A przynajmniej dosyć długo.

POMIDORY

Addio, pomidory! Addio, ulubione! No właśnie nie addio, bo mądra głowa wymyśliła kiedyś jak pokrojone pomidory zamknąć w puszkach i nagle nie trzeba już uzależniać pysznych dań od pory roku. Dwa złote za puszkę, która może w kwadrans zamienić się w penne Napoletana lub śniadaniową szakszukę to naprawdę niewielki koszt. Szczególnie, że tego typu dania należą do przepisów idiotoodpornych, które nie przysporza kłopotów nawet osobom nie radzącym sobie z gotowaniem jajek. Jeśli jesteście leniwi, to podrzucam hasła do wyszukania w Google: spaghetti Arrabiata, alla Napoletana i śniadaniowa szakszuka. Nie dziękujcie 😉

MROŻONE WARZYWA

Warzywka są ważne nawet dla takiego mięsożercy jak ja. A mrożone warzywa dobrze komponują się z większością powyższych produktów. W dyskontach paczkę można kupić za 4 złote, a w połączeniu z piersią kurczaka i ryżem z jednego opakowania mam obiad na trzy dni. I to całkiem niezły obiad! W zamrażarce można trzymać je naprawdę długo i wykorzystać w stanie wyższej konieczności. Są na dodatek dostępne w paru różnych wariantach i nawet jedzenie ich kilka dni z rzędu nie musi oznaczać, że zaczniecie uciekać na widok marchwi. Monotonia Wam nie grozi 🙂

LAST BUT NOT LEAST – PRZYPRAWY

Nie mógłbym zakończyć tej listy inaczej. Każde z powyższych dań i produktów jest nic nie warte jeśli nie masz w domu małej skrzyneczki pełnej przypraw. Zdziwisz się co potrafią. No dobrze, może jeśli umiesz już gotować, to się nie zdziwisz. Dla mnie absolutnym minimum jest sól morska, pieprz z młynkiem (zrób sobie przysługę i nie kupuj mielonego) oraz czosnek. Zaraz za nim czai się oregano i bazylia. Ta piątka zamieni większość zwyczajnych dań w coś super. A to dopiero początek – moja spiżarnia zawiera cuda, takie jak goździki, kardamon, jałowiec i kmin rzymski. Jednorazowa inwestycja dwudziestu złotych w przyprawy da Wam możliwości, których nie ma nawet Wasza mama. Warto 🙂

A co Wy zawsze macie w zanadrzu? Piszcie!

Tomek Uniszewski

Tomek Uniszewski

Typ pozytywnie zakręcony. Podróżuje, tańczy, nurkuje i żyje na maksa, a wszystko to w niedoczasie i "niedokasie". W międzyczasie pracuje w agencji reklamowej. [EDYCJA 2016/2017]

czytaj również