MŁODZI PISZĄ O KASIE
5

Smaczne, zdrowe i tanie gotowanie? Da się zrobić!

Alexa Trachim

Tomek ostatnio napisał, że umiejętność gotowania jest mega ważna. Zgadzam się z nim! Jako entuzjastka dobrego jedzenia postanowiłam podzielić się z Wami moimi sposobami na tanie, zdrowe i smaczne gotowanie.

Oto garść moich porad na temat gotowania:

1. Wkładanie zamrożonej tacki z „jedzeniem” do mikrofalówki to nie gotowanie

Takie rozwiązanie jest dobre raz na jakiś czas, ale szczerze? Takie jedzenie ma w sobie całą tablicę Mendelejewa i znikomą ilość wartości odżywczych. Wasz organizm nie będzie w stanie funkcjonować na takim paliwie. Wcale na tym nie oszczędzicie. Po pierwsze dlatego, że takie dania wcale nie są tanie – za ten sam hajs zrobicie pełnowartościowy posiłek z prawdziwymi składnikami w środku. A po drugie dlatego, że kasę, która Wam zostanie przepuścicie na lekarza, bo mrożone gotowce to prosta droga do problemów ze zdrowiem.

2. Trzeba wiedzieć, co kupować

Jeżeli już mrożonki – to jedynie mrożone owoce czy warzywa. Mają podobne właściwości jak te świeże i są idealną alternatywą na zimę, kiedy nie wszystko jest dostępne. Generalnie na jakości warzyw czy owoców nie oszczędzajcie – to podstawa zdrowej, pożywnej diety. Do tego jakiś ryż, kasza, makaron czy płatki owsiane i bardzo szybko można wyczarować coś zdrowego. Nie zapominajcie o przyprawach! Jedzenie z pudełka albo knajpy smakuje lepiej? Pobaw się przyprawami i zobaczysz, że to, co ugotujesz będzie jeszcze lepsze!

3. Może ograniczysz mięso?

Uspokój się, nie jestem żadną wojującą weganką, która teraz będzie Cię namawiać na rzucenie Twojego ulubionego schabowego. Ale staram się jeść jak najmniej produktów zwierzęcych i wiesz co Ci powiem? Ma to wiele zalet. Kwestie sumienia odkładam na bok, bo to sprawa indywidualna – jeżeli Cię to interesuje, poczytaj w Internecie na temat przemysłu hodowlanego. Wystarczy jeden bezmięsny dzień w tygodniu, aby zaoszczędzić i zrobić coś dobrego dla świata.
Zdradzę Ci sekret – dobrej jakości mięso jest drogie. Natomiast mięso w supermarketach jest tańsze, ale gorszej jakości. A i tak jeżeli z niego zrezygnujesz, zapłacisz dużo mniej za swój obiad. Poza tym wiesz, że wiele dań, które jesz są wege? Nawet jeżeli nie zdajesz sobie z tego sprawy. Pierogi ruskie, placki ziemniaczane… Zrób je albo poszukaj przepisów na bezmięsne wersje Twoich ulubionych dań, a przekonasz się, że można na nich zaoszczędzić, a są równie pyszne jak ich klasyczne odpowiedniki 🙂

4. Naucz się gotować odpowiednie porcje

Marnowanie jedzenia nie jest cool. Głównie dlatego, że marnujesz swój ciężko zarobiony hajs, ale też z powodów środowiskowych. Można się nauczyć gotować dla jednej osoby – wymaga to prób i błędów, ale ja dałam radę, więc Ty też ogarniesz. Jednak jak wspomniał Tomek w swoim tekście jest coś jeszcze – gotowanie wielkich porcji, które możesz jeść do końca tygodnia (jeżeli nie masz nic przeciwko monotonii) albo po prostu zamrozić i cieszyć się szybkim obiadem, gdy zabraknie czasu. Zamiast robić leczo z 1/3 cukinii i czekać, aż te rozkrojone warzywa zeschną się w lodówce – zrób wielki gar, podziel na porcje i masz obiad, lunch do pracy i awaryjne danie na czarną godzinę 🙂

Lubię poszukiwać inspiracji nie tylko w sieci
Lubię poszukiwać inspiracji nie tylko w sieci

 

5. Ale ja nie mam czasu!

Nonsens. Tak jak napisałam wyżej – jeżeli poświęcisz godzinkę lub dwie w tygodniu na zrobienie ogromnego gara chili, gulaszu czy spaghetti – będziesz mieć jedzenie na cały tydzień. Ponadto sporo dań to naprawdę kwestia 20-30 minut. Naucz się kilku takich przepisów i nigdy nie będziesz głodny, zawsze będziesz jeść smacznie i tanio. Jest tego cała masa w Internecie.

To tylko garść rad, które pomagają w samodzielnym gotowaniu. Może Wy podzielicie się swoimi? 🙂

  • Tomek Uniszewski

    Zdecydowanie propsuję punkt pierwszy! Mikrofalówka wchodzi w grę tylko przy odgrzewaniu tej domowej porcji w pracy 🙂

  • Alice Nowicka

    Punkt 3! Mocny i prawdziwy <3

    Odkąd dzielę chatę z weganką, podglądam jej obiadki i czerpię dobre rady. 🙂

    • Tomek Uniszewski

      Nie idź w tym kierunku. W warzywach mieszka Szatan, nie można ich jeść za dużo 😀

      • Alice Nowicka

        ale ja lubię mięso i je jem, ale mniej 🙂
        PIERŚ Z KURCZAKA. I <3 YOU!

        • Alice, mam to samo 🙂 Póki co nie dojrzałam do bycia wege na 100%, ale ograniczanie mięsa wyszło mi tylko na dobre 😀 a jeżeli szukasz inspiracji polecam Jadłonomię – książka, blog i program Marty Dymek to kopalnia super przepisów <3

Alexa Trachim

Alexa Trachim

Ma 26 lat. Rockowa dziewczyna ze Śląska. Kocha gotowanie, muzykę na żywo i zmiany. Marzy o skoku ze spadochronem, podróży do USA i własnej knajpie.

czytaj również